Je kan je plug-en-play toestellen aanmelden via Mijn Fluvius vanaf woensdag 23 april om 13u.
Plug-en-play toestellen zijn toegelaten op ons elektriciteitsnet. Deze stekkerzonnepanelen of stekkerbatterijen steek je in je stopcontact om zo stroom op te wekken of op te slaan. Ze zijn makkelijk in gebruik, maar er hangen wel enkele regels aan vast. Zo zorgen we voor een veilig en optimaal gebruik.
Waar moet ik op letten bij de aankoop van plug-en-play toestellen?
- Het belangrijkste aandachtspunt bij de aankoop van stekkerpanelen of -batterijen is dat het toestel gehomologeerd is via Synergrid.
- De P1-poort van je digitale meter mag gebruikt worden als informatiebron voor slimme sturingen, maar kan volgens de Belgische wetgeving geen beveiligingsfunctie vervullen.
- Let erop dat je toestel de CE-markering draagt, dat toont aan dat je toestel geëvalueerd werd en beantwoordt aan de Europese normen rond veiligheid, gezondheid en bescherming van het leefmilieu.
- Raadpleeg bij twijfel een installateur om te bekijken of de stroomkring van de stekkerdoos waar je de installatie inplugt de belasting aan kan en of het veilig is om je toestel te gebruiken.
- Raadpleeg je Vereniging van Mede-Eigenaren (VME, voor appartementsgebouwen), stad of gemeente om te bekijken of er extra regelgeving geldt. In sommige gevallen kan het zijn dat zij beperkingen opleggen voor het gebruik van plug-en-play toestellen.
Plug-en-play toestellen bij een digitale meter
Aanmelden van stekkerzonnepanelen in Mijn Fluvius is niet verplicht, maar we raden je aan om je plug-en-play toestellen altijd te melden. Dat maakt het makkelijker om je terugleveringsvergoeding sneller te ontvangen. Wie ze niet aanmeldt, riskeert langer te moeten wachten, tot we registreren dat je overschotten injecteert. Wanneer je toestel een vermogen van 800 Watt of hoger heeft is het wel verplicht jouw toestel binnen de 30 dagen aan te melden in Mijn Fluvius.
Bovendien blijven de regels en grenzen voor vaste installaties gelden, ook voor plug-en-play toestellen of combinaties ervan. Kies je dus boven op een reeds gemelde vaste installatie voor een plug-en-play toestel? Dan moet je dat stekkerzonnepaneel of die stekkerbatterij sowieso melden vanaf dat het vermogen van je totale installatie 800 Watt of meer is.
Plug-en-play toestellen bij een analoge meter
Wanneer je een analoge meter hebt, moet je jouw plug-en-play toestellen binnen de 30 dagen na het eerste gebruik aan melden, ongeacht het vermogen van je toestel. Daaropvolgend installeren we een digitale meter zodat je kan genieten van een injectievergoeding. In afwachting van de plaatsing van de digitale meter rekenen we het prosumententarief aan op basis van het vermogen van het plug-en-play apparaat.
Bovendien blijven de regels en grenzen voor vaste installaties gelden, ook voor plug-en-play toestellen of combinaties ervan. Kies je dus boven op een reeds gemelde vaste installatie voor een plug-en-play toestel? Dan moet je dat stekkerzonnepaneel of die stekkerbatterij sowieso melden.
Kan ik plug-en-play toestellen gebruiken als een volwaardig zonnepaneel of batterij?
Ja, net zoals bij de vaste installaties zonnepanelen of batterijen kan je hiermee stroom injecteren richting je binneninstallatie of naar het distributienet. Om te genieten van injectietarieven moet je je installatie wel steeds aanmelden via Mijn Fluvius, ook al wordt de grens voor aanmelding van 800 Watt niet overschreden of heb je een digitale meter.
Zijn plug-en-play apparaten veilig?
De homologatieprocedure van Synergrid zorgt ervoor dat deze toestellen correct en veilig samenwerken met het distributienet, onder meer bij storingen op het elektriciteitsnet. Daarom is het verplicht om enkel gehomologeerde toestellen die op de Synergrid-lijst staan te gebruiken in België.
Uiteraard moet elk elektrisch toestel voldoen aan Europese regels, waaronder een CE-markering en een EU-conformiteitsverklaring. Bovendien moet het ook voldoen aan de algemene bepalingen van het AREI over elektrisch materieel aangesloten op een elektrische installatie (zie AREI boek 1, Afdeling 1.4.2 Elektrisch materieel, en Afdeling 5.1.3 Conformiteit met de normen). Bij het aansluiten en gebruiken van zo’n plug-en-play toestel moet je altijd de gebruiksaanwijzingen en veiligheidsvoorschriften van de fabrikant naleven.
Wanneer je twijfelt of jouw binneninstallatie geschikt is om zo’n toestel aan te sluiten neem je best contact op met een installateur.
Moet ik mijn binneninstallatie laten herkeuren na het aansluiten van een plug-en-play toestel?
Volgens het AREI (het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties) worden deze plug-en-play apparaten als een toestel beschouwd. Ze maken dus geen deel uit van de (vaste) elektrische installatie en je moet je binneninstallatie dus niet laten (her)keuren.
Mocht je aanpassingen doen aan je elektrische installatie om zo’n plug-en-play toestel te installeren dan volgt de keuringsplicht het AREI die omschrijft wanneer een keuring noodzakelijk is.
Voor meer info kan je terecht op de website van de Fluvius, van de Vlaamse Nutsregulator en van de Vlaamse overheid.